četvrtak, 10. travnja 2014.

Face Oil | Ulja za lice + dobitnici nagradne igre!

Ulja za lice, biljna ulja i eterična ulja

Ulje na prvu pomisao nije nešto što biste htjeli staviti na lice. Ljudi misle da zatvara pore, masti kožu i stvara prištiće. No ulja za lice zapravo su puno hranjivija za vašu kožu od prosječne kreme! Kreme za lica uglavnom se sastoje od voska i vode te tu i tamo nešto malo ulja. Ulja su samo ulja - ono naijizvornije! Zbog toga ih i tako volim! Ulja hrane lice, hidratiziraju, vraćaju kožu u ravnotežu bez obzira na tip kože. Za svaki problem postoji ulje koje će ga riješiti.

U svijetu kozmetike prvo su ulja za kosu napravile veliki preokret, a danas i ulja za lice. Sjećam se kada sam prvi puta kupila arganovo ulje za kosu. Prije nešto više od godinu dana otkrila sam i ulja za lice. Počela sam s jeftinijom varijantom iz dm-a te nakon toga prešla na malo skuplju varijantu. No moram reći, da s obzirom na učinak ulja i s obzirom na to koliko dugo jedna mala bočica ulja traje - cijena je zaista mala naspram cijene krema za lice.

Od čega se sastoje ulja za lice?


Ulja za lice u pravilu su mješavina biljnih ulja i eteričnih ulja, a mogu se pridodati i poneki vitamini.
Budući da se eterična ulja u pravilu ne smiju nanositi na kožu nerazrijeđena, biljna ulja služe kao nositelji ili baze za njih. Biljna ulja većinski su sastavni dio ulja za lice, a sadrže samo par kapi eteričnih ulja.

Biljna ulja dobra su za našu kožu jer su po sastojcima vrlo slični sastojcima naše kože te se zbog toga vrlo dobro "ugrađuju" u gornje slojeve kože. Na taj način hrane kožu, daju joj vlagu te jačaju lipidni sloj. Time pomažu koži i u zadržavanju vlage.

Eterična ulja smjese su biološki aktivnih spojeva dobivenih destilacijom ili tiještenjem. Ona imaju jako male molekule i zbog toga vrlo brzo prodiru u kožu. Kako ipak ne bi prebrzo prodrli u organizam nego se zadržali ondje gdje je poželjno djelovanje njihovih aktivnih tvari, pomiješani su s biljnim uljima.

Kako odabrati pravo ulje?


Svaki tip kože zahtijeva posebnu njegu, no ulja za lice mogu se kombinirati na bezbroj načina i tako se uvijek može pronaći baš ono pravo za vas. Pravo ulje za lice za vašu kožu ono je koje ne ostavlja masni sloj na koži. Vaša koža mora potpuno upiti ulje i tako znate da je to ono pravo za vas.

Bitno je napomenuti da trebate ne samo pripaziti na tip vaše kože nego i na godišnje doba. U pravilu vam je zimi potrebna nešto jača hidratizacija nego ljeti te se stoga nemojte čuditi ako vaše ulje za lice ljeti vašu kožu najednom ostavlja masnom. Jednostavno vam je potrebna slabija njega te teže ulje treba zamijeniti lakšom varijantom.

 

Neka od poznatih ulja i njihov učinak na kožu:

  • Arganovo ulje - suha, zrela, borama sklona koža
  • Jojobino ulje - odlično za suhu, normalnu ili aknama sklonu kožu
  • Bademovo ulje - odlično univerzalno ulje, no treba malo duže da se upije
  • Ulje konoplje - univerzalno ulje, jako lagano

Opširan opis gotovo svih biljnih ulja možete pronaći na stranicama Terra Organica web-trgovine gdje iste možete i naručiti. Naravno postoje i gotove mješavine ulja za lice, a ulja koja sam ja do sada isprobala su alverdeovo Ulje divlje ruže te Primaverin Neroli Cassis. Uskoro stiže recenzija oba proizvoda.

Kako se nanosi ulje za lice?


Nikada nemojte ulje za lice nanositi na prljavu kožu. Uvijek temeljito očistite lice prije nanošenja zbog toga što će ulje sa sobom povući bilo kakvu prljavštinu u donje slojeve kože i tako neminovno izazvati neugodnu reakciju.

Ulje za lice najbolje je nanijeti na još vlažnu kožu te par kapi blago umasirati u lice. Možete koristiti i toner prije nanošenja ulja, ali bitno je da je koža vlažna. 

Idući postovi o uljima za lice baviti će se jednom jeftinom (alverdeovom) i jednom skupljom varijantom (Primavera), a pokazati ću vam i kako sami možete izmiješati ulje za lice.

Jeste li kad isprobali ulje za lice? Kakva su vaša iskustva?

Izvori:

 

Dobitnici nagradne igre


Prvo bih se htjela ispričati svima koji željno iščekuju kraj nagradne igre! Jednostavno sam bila pretrpana poslom i uz sve to sam po prvi put u životu dobila nekakvu alergiju. Pretrage još traju, ali posvetiti ću poseban post i toj temi.


Način odabira



Dobitnike je odredio stroj, tzv. random number generator, sve što sam ja napravila je izradila malu tablicu s imenima komentatora. Prvi dobitnik osvojio je sjenila po njegovom/njezinom izboru, a ostali što ostane, iako mislim da su svi dobili ono što su i htjeli :)

Dobitnici su sljedeći:

  • jaa - The Seven Kingdoms Collection
  • Kristina Kemešić - The Hobbit
  • MarijanaT - The Super Effective Collection

Dobitnici neka mi se jave putem obrasca za kontakt s njihovim adresama. Ostali mogu željno iščekivati nove nagradne igre, potrudit ću se uskoro objaviti iduću. 

Nema komentara:

Objavi komentar