petak, 7. ožujka 2014.

Mineralni puder | 1. dio - Što je to?

Mineralni puder tvrtke Couleur Caramel u boji 03

Po čemu se razlikuje od konvencionalnih pudera?

Kada bismo iz običnog tekućeg pudera uklonili sve mirise, konzervanse, vodu, alkohol i sl. ostala bi samo mala hrpica mineralnih pigmenata. Mineralni je puder jednostavno puder u najizvornijem obliku. Prirodni minerali melju se u fini prah i miješaju kako bi se dobile razne boje prikladne za veliki raspon boja kože. 

 

Samo zato što piše mineralni, ne znači da se u pakiranju to i nalazi

Nemojte nasjedati na reklamne slogane, mineralni puder nije odmah mineralni samo zato što to piše na pakiranju. Mineralni puder ne smije sadržavati sintetička bojila, konzervanse, parabene i slične upitne tvari. Možete zamisliti kada sam pročitala deklaraciju svog ljubljenog tekućeg mineralnog pudera i otkrila da sadrži čak 3 vrste parabena! Minerali sami po sebi nisu kvarljivi i stoga im ne bi trebali nikakvi konzervansi.



Otvoreno pakiranje i malo pudera u poklopcu

Mali savjet: nemojte skidati naljepnicu koja dolazi s kutijicom jer previše puder izlazi odjednom. Ja sam to naučila na teži način pa sam morala improvizirati.

No mineralni puder u prahu sadrži samo to – minerale. To su najčešće:
  • titanijev oksid, 
  • cinkov oksid, 
  • mineral tinjac (eng. mica - sastoji se od kalijevog, magnezijevog i aluminijevog silikata)
  • pigmenti željeznog oksida

Od loših sastojaka svakako treba spomenuti bizmut oksiklorid. On je pomalo kontroverzan jer kod nekih može izazvati alergijske reakcije i crvenilo. Ne nalazi se u svim mineralnim puderima, ali ga primjerice možete pronaći u nekoj od poznatijih marki mineralnih pudera kao što je BareMinerals.

Nadalje, treba izbjegavati i borijev nitrid, a dobar mineralni puder neće sadržavati ni talk. On može dodatno proširiti pore, a neke su studije ustanovile i da može izazvati rak.

 

Zbog čega su dobri za kožu


Varijacije u bojama uglavnom daju pigmenti željeznog oksida te tinjac. Titanijev je oksid u najvećem omjeru sadržan u puderima jer se zbog neutralne boje koristi kao baza i zaštita od sunca. U prirodi se može pronaći na plažama bijele boje. Cinkov oksid također je bijele boje, bitan je za zdravlje kože jer smiruje upale te čak pomaže pri zacjeljivanju. Jedina mu je mana  što može biti isušujuć za suhu kožu.

Koje su prednosti i ...

Prednosti je puno. Osim što je mineralni puder dobar za kožu, možete ga pronaći u puno više boja. Normalni puderi u pravilu dolaze u 4 različitih boja, dok mineralni puderi dolaze u puno više različitih nijansi - Couleur Caramel nudi 12 različitih boja dok neke tvrtke imaju i do 50-ak nijansi! Izbor je puno veći te možete pronaći puder koji točno odgovara vašoj boji kože.

Što je sve potrebno

Najčešće dolazi u kutijicama od 30 grama za 10ak €. To vam se može činiti puno, ali kao prvo za šminkanje mineralnim puderom nije vam potrebno puno proizvoda i kao drugo u prosječnim tekućim puderima imate nekada čak i upola manje mineralnih pigmenata.

... nedostaci

No u cijenu nisu uračunate ostale stvari koje su vam potrebne za nanošenje. Za razliku od tekućeg pudera, mineralni puder ne možete jednostavno nanijeti prstima. Potrebna vam je dobra četkica, najbolje kabuki-četkica kao na slici gore. Zatim baza za šminku ili primer te nešto s čim ćete fiksirati puder. Kada sve to zbrojite, cijena ipak ispadne nešto viša.

Pored cijene, problem je i dostupnost jer ćete pravi mineralni puder u Hrvatskoj teško pronaći. Tvrtka Isadora u ponudi ima mineralni puder u dobroj kvaliteti, iako ostali proizvodi nisu prirodna kozmetika. No od mineralne sam linije proizvoda uspjela pronaći samo završni puder koji se nanosi preko tekućeg pudera kao završni sloj.

Ja sam po svoj išla čak do Beča, ali na internetu postoji veliki izbor proizvođača i boja. Tu je ponovno nedostatak što ga ne možete isprobati, ali većina tvrtki nudi set za probu ili pudere prodaje i u probnim veličinama.

U drugom dijelu ću vam objasniti kako ga nanijeti, te u trećem kako odabrati pravi puder za svoju boju kože.

Jeste li čuli za mineralni puder? Koristite li ga osobno? Kako vam se sviđa?

Izvori:

  • The Green Beauty Guide - Julie Gabriel
  • Njemački blog - Beautyjagd

Nema komentara:

Objavi komentar