ponedjeljak, 3. ožujka 2014.

Prirodna kozmetika

Što je prirodna kozmetika?

 



Prirodna kozmetika svoje sastojke uzima iz prirode, odriče se sintetičkih bojila, mirisa i ponajviše sastojaka koji su potencijalno ili dokazano opasni za naše zdravlje. Možda će vam to biti nezamislivo, ali kozmetička je industrija nažalost vrlo slabo regulirana. Postoji niz sastojaka koji nisu dovoljno istraženi, koji izazivaju alergije kod velikog postotka populacije ili su čak dokazano otrovni no unatoč tomu i dalje se koriste.


Budući da sastojci prirodne kozmetike dolaze iz prirode, dugo su poznati i isto tako dugo u upotrebi, nema potrebe niti za testiranjem na životinjama. Osim toga, prirodna kozmetika ne šteti našem okolišu. Određeni kozmetički sastojci, kao što su silikoni, vrlo se teško razgrađuju dok drugi čak mogu oštetiti koraljne grebene u našim morima. 

Biljna kozmetika nije isto što i prirodna!


Biljna kozmetika koristi sastojke iz prirode, ali uz to koristi i konvencionalne sastojke. Sastojci nisu isključivo prirodni, a ne moraju biti ni certificiranog organskog podrijetla. Primjer biljne kozmetike tvrtka je Yves Rocher iz Francuske koja je i kod nas zastupljena. Samo proizvodi iz linije Bio prava su prirodna kozmetika.

S druge strane, postoje i proizvodi koji potrošačima daju dojam prirodne kozmetike, a zapravo koriste samo nekolicinu biljnih sastojaka, a ostatak je jednak konvencionalnim proizvodima. Takvi proizvodi samo stvaraju pomutnju i zapravo obećavaju nešto što zapravo nisu. Dobar primjer je Niveina linija proizvoda So Natural koja se ni po čemu ne razlikuje od ostalih serija proizvoda iste marke.

 

Kako prepoznati prirodnu kozmetiku



Najpoznatiji certifikati za prirodnu kozmetiku


Ne postoji jedinstveni pravilnik za proizvode koji se smiju nazivati prirodna kozmetika nego niz certifikata koji se svi razlikuju u nijansama. No najpoznatiji su certifikati vjerojatno BDIH, NATRUE i Cosmebio. Takvi certifikati proizvodima daju vjerodostojnost i možete biti sigurni da kupujete pravu prirodnu kozmetiku. Obični slogani kao što su "100% prirodno", "Dermatološki testirano" i sl. samo služe za ukras. Kod takvih proizvoda pogled na INCI deklaraciju otkriva istinu.

Koristite li prirodnu kozmetiku? Ako da, što i kojih proizvođača? Smatrate li da se prirodna kozmetika može natjecati s ostalim popularnim kozmetičkim markama?

Broj komentara: 5:

  1. Anonimno3/03/2014

    Konačno blog o prirodnoj kozmetici! Bilo je vrijeme! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Magdalena3/05/2014

    Bilo je i vrijeme za jedan ovako kvalitetan blog :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Anonimno3/05/2014

    Odlično :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala svima na lijepim riječima!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljiv uvod, kratko i jasno rečeno! Pohvale!!
    Čekam dalje također zanimljive stvari! :)

    OdgovoriIzbriši